Szájszag, szájápolás, kellemetlen lehelet, szájhigiéne

Ön itt jár: Főoldal Cikkek - Tetrobreath - Szájszag, szájápolás, szájhigiéne, kellemetlen lehelet Cikkek
Tisztelt Vásárlóink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy áraink október 5-töl emelkednek. Utoljára 2012. márciusban volt árváltozás, azóta azonban sajnos a Forint-Euro árfolyam jelentösen változott. Akkor 290 Ft volt 1 Euró, ma pedig 314 Ft. Megértésüket köszönjük. A Tetrobreath Kft. vezetése
 
Cikkek

Fontos tudományos vizsgálatok

A TheraBreath™ termékek használata a rossz lehelettel küzdõ betegeknél:
(GCF and Halimeter értékek, az oxigénnel dúsított nyál hatásai)

írta: Drs. G. Acikgoz, I. Devrim, M. Aldikacti, A. Kayipmaz, G. Keles — parodontológia professzorok az Ondokuz Mayis Egyetem Fogorvos Iskolájában, Parodontológia Tanszék — Samsun, Törökország

A független vizsgálat eredményeit a kaliforniai egyetemen (UCLA - The University of California at Los Angeles) tartott negyedik Kellemetlen szájszag Nemzetközi Konferencián mutatták be 1999 augusztusában.

Számos kórok tényezõi közremûködnek a rossz lehelet kórfejlõdésének kialakulásában. Mindazonáltal a baktériumok kénhidrogén termelése játssza a legfontosabb szerepet. Ezek az anaerob baktériumok olyan területeken húzódnak meg, amelyek elérhetetlenek az oxigén számára, mint például a torok és a nyelv mélyén, a fogak interproximális területein, a parodontális tasakokban és a megnagyobbodott mandulán. A halitózisban szenvedõk számára egy olyan oxigénnel dúsított hatóanyag használata lenne a legelõnyösebb, amelyik képes eltûntetni a kénhidrogént és az anaerob baktériumokat.

25 rossz lehelettõl szenvedõ kísérleti alanyt kezeltünk stabilizált klórdioxidot tartalmazó, TheraBreath márkájú szájvízzel, fogkrémmel és szájsprayvel. A folyamatot három, tudományosan megismételhetõ módszerrel figyeltük meg:

- Láng-ionizációs gázkromatográfiával, amellyel az illékony kénvegyületek termelõdését mérik a laboratóriumokban.

- Interscan Halimeter-rel, amelyet egyes fogorvosok használnak a rendelõjükben keletkezõ kénvegyületek mérésére.

- Periotron 8000-el, amely az anaerob baktériumok és a kénvegyületek koncentrációját méri a felgyülemlett nyálban.

Az eredmények a következõképpen alakultak:

A láng-ionizációs gázkromatográfia mérések az illékony kénvegyületek jelentõs csökkenését mutatták a termékek használatát követõen.

Az eredmények statisztikailag jelentõs csökkenést mutattak a Halimeter leolvasása során, amely arra utal, hogy a TheraBreath oxidáló hatása mérsékelte az illékony kénvegyületek számát.

A Periotron 8000 leolvasása a betegek nyálának figyelembe vételével a TheraBreath jótékony hatását mutatta ki.

Megjegyzés: Ezt a tanulmányt törökrõl fordították le, hogy bemutathassák a negyedik Kellemetlen szájszag Nemzetközi Konferencián, a kaliforniai egyetemen (UCLA - The University of California at Los Angeles) 1999. augusztus 20-21-én.A következõ független vizsgálat több héten keresztül zajlott Fred Heller DDS rendelõjében (San Francisco, Kalifornia) olyan betegekkel, akiknek rossz volt a lehelete, és ezért TheraBreath termékeket kellett használniuk.A kellemetlen szájszag csökkenése klórdioxid tartalmú szájvíz használatakor; In vivo is valószínûsíthetõ hatásmechanizmus
H. Chang, J. Greenman, R. Allaker és E. Lynch

Londoni Egyetem, Saint Bartholomew's és Royal London School of Medicine and Dentistry, Queen Mary and Westfield College (QMW), Konzerváló fogászati Tanszék, és Nyugat-Angliai Egyetem, Bristol, Egyesült Királyság
.

Halimeter-rel mértük a szájon belüli illékony kénvegyületek (IKV) szintjének változását, és az egész mérési folyamatot, mint lehetséges módszert vizsgáltuk, amellyel a klórdioxid (ClO2) tartalmú szájvíz halitózis elleni hatóanyagként való teljesítményét és mûködési mechanizmusát lehet mérni. A Halimeter kétpercenként mérte a H2S (kénhidrogén) szintjét 0,1 vegyes százalékos (w/v) cisztein tartalmú szájöblítõ használatát követõen, amit egy percig tartottak a szájban kiköpés elõtt.

A három résztvevõn végzett kezdeti vizsgálatok kimutatták, hogy az IKV válasz 4 vagy 6 perc után érte el a maximális szintet, majd nagyjából 30-40 perc elteltével tért vissza a kiinduláskor mért érték közelébe.

Továbbá, az elsõ után 1-2 órán belül végzett második ciszteines szájöblítés a magasabb H2S válasz irányába mutatott, amely azt jelzi, hogy gerjeszteni lehet az IKV termelõdését. A 20 fõ részvételével zajló kísérletben kontrol szájöblítõt (vizet) használtunk az elsõ napon, a második napon pedig klórdioxidos (teszt) öblítést alkalmaztunk, amely 75 perccel követte az elsõ cisztein-H2S válasz mérését, és egy órával korábban zajlott, mint második válaszérték lemérése.

Az eredmények azt mutatták, hogy a klórdioxidos teszt öblítõanyag használatát követõen a másodszor mért cisztein-H2S válaszérték jelentõsen csökkent (43%-os visszaesés; p< 0.05) a vizes kontrolfolyadéknál mértekhez képest. Ezekbõl az eredményekbõl arra következtethetünk, hogy nem valószínû, hogy az IKV termelõdés csökkenését elõidézõ klórdioxid hatásmechanizmusa az IKV termékek vagy az alsóbb rétegek oxidációjának közremûködésével történik.

A nyelvflórából történõ mikrobiológiai mintavétel nem mutatott jelentõs különbséget a ciszteinnel, a vízzel vagy klórdioxiddal való szájöblítés után annak tekintetében, hogy milyen mértékben tértek vissza az anaerob, a fakultatív anaerob és a szigorúan anaerob baktériumfajok. Mindez arra utal, hogy a klórdioxid egyik legfõbb hatásmechanizmusa abban állhat, hogy visszafordíthatatlanul gátolja a legfõbb cisztein enzim, vagyis a cisztein-deszulfhidráz kénhidrogénné való átalakulását.

Fehér a nyelve vagy térképnyelve van?

Senki sem szeretne fehér nyelvet – nem csak hogy egészségtelen a kinézete, de kezelés nélkül súlyos leheletproblémák előjele lehet. Azok, akiknél a térképnyelvnek nevezett betegség jelentkezik, hajlamosabbak a fehér nyelv kialakulására. A térképnyelv egyszerűen azt jelenti, hogy a nyelven számos barázda és repedés fut végig - ezek pedig kiváló táptalajt biztosítanak azoknak az anaerob baktériumoknak a számára, amelyek rossz leheletet és fehér nyelvet okoznak. A probléma megoldása egyszerűen abból áll, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy olyan tisztán tartjuk a nyelvet, amennyire csak lehet. De nem az összes nyelvtisztítási módszer egyforma…

A nyelvtisztítás (vagy nyelvkaparás) egy olyan folyamat, amelyet az USA lakosainak többsége nem végez naponta. Pedig ez az egyik legfontosabb lépés, amellyel leheletünket tisztán és frissen tarthatjuk!

Egyáltalán nem nehéz az elvégzése, valamint nem is különösebben időigényes. Mégis, a naponta rászánt plusz két perc óriási eredményeket hozhat a rossz lehelet, továbbá a fehér nyelv kialakulásának megelőzésében, ezen kívül pedig segít visszaállítani a nyelv egészséges színét.

Az egészséges nyelv enyhén nedves, sima felületű, színe pedig halvány rózsaszínes (ld. az ábrát balra lent).

Bizonyos körülmények között a térképnyelv lepedékessé válhat és megváltozhat a színe (fehér, sárga, akár fekete is lehet), kiszáradhat és berepedezhet (ld. az ábrát jobbra lent). 

EGÉSZSÉGES NYELV

BETEG, SZÁRAZ, LEPEDÉKES NYELV

Healthy Tongue White Tongue Geographic Tongue Coated Tongue

 

Tisztázni szeretnék néhány dolgot a nyelvtisztításról:

  1. Nem muszáj erősen kaparni Már találkoztam olyan betegekkel, akik véresre kaparták a nyelvüket, annyira erősen rányomták nyelvtisztítót. Általában elmondható, hogy erősebb nyomással nem lehet több baktériumot lekaparni. Csak annyira kell lenyomni, hogy a nyelvtisztító érintkezzen a nyelvvel, és végigfusson a tisztítandó felületen. Próbálja meg elérni a réseket is!
  2. A nyelvtisztítás önmagában nem képes megelőzni a rossz lehelet kialakulását A nyelvtisztítás nem pusztítja el azokat a baktériumokat, amelyek a rossz leheletet okozzák, és amelyek a térképnyelv felszíne alatt tenyésznek. Egyszerűen csak eltávolítja a mocskot (nyálka- és ételmaradványokat) a nyelv felszínéről, amely az anaerob baktériumok táplálékforrása. Ahhoz, hogy megszabaduljon ezektől az anaerob baktériumoktól, (amelyek a fehér nyelv kialakulásáért felelősek), oxigéntermelő fogkrémet kell használnia, amely behatol a nyelv felszíne alá.
  3. Nem muszáj a drága, bonyolult módszerek valamelyikét használni ahhoz, hogy hatékonyan megtisztítsa a nyelvét
    Ténylegesen nincs is másra szüksége, mint egy megfelelően merev eszközre, amelyet a nyelv felületének legnagyobb részén végig tud futtatni. Az elektromos nyelvtisztítók azoknak segíthetnek, akiknek ízületi gyulladása (arthritis) van, nehézségeik adódnak a koordinációval, illetve általánosan nehezen boldogulnak az alábbi tennivalók végrehajtásával:

 

Lépésről lépésre
Útmutató a térképnyelv hatékony tisztításához és a fehér nyelv megelőzéséhez

Íme, egy átlagos nyelvtisztítási folyamat az elejétől a végéig, amelyet egyik betegem mutatott be, aki megengedte, hogy lefotózzam.

  1. Helyezze a nyelv felszínére a nyelvtisztítót a nyelv tövénél, majd lassú, söprögető mozgással kezdjen el hátulról előre haladni Bármelyik oldalon kezdheti (jobb vagy bal) és haladjon a másik irányba! Attól függően, hogy milyen típusú nyelvtisztítót használ, 3-4 „kört” tehet így a nyelvén.
  2. Amint eltűnt a nyelv felszínéről a lepedék, tegyen egy kis mennyiségű TetroBreath oxigénnel dúsított fogkrémet a nyelvtisztító fejére!
  3. Óvatosan kenje be a nyelv felszínét (hátul addig, amíg nem öklendezik) a fogkrémmel! Ez lehetővé teszi, hogy behatoljon a nyelv felszíne alá, és semlegesítse a kéntermelő anaerob baktériumokat! A nyelv hátulján több baktérium található, mint az elején.
  4. Miután bekente a nyelvét, hagyja a felszínén a fogkrémet addig, ameddig csak bírja, ideális esetben 90 másodpercig. Ha köhögni kezd, vagy beindul az öklendezési reflex, akkor bármikor nyugodtan köpjön!
  5. A legjobb, ha fogkrémet a normál fogmosás során végig a nyelv felszínén hagyja.

 

Dr. Harold Katz, a California Breath Clinics alapítója

Kifogástalan lehelet reggeltől estig a DentalCoop ajánlásával

 
 Image  

El tudja, képzelni, hogy reggelente kellemes szájérzettel ébredjen?

Szeretné, ha egész nap elkísérné ez a kellemes szájkomfortérzet?

Hatékony megoldást keres a gyakran fellépő fémes,
kesernyés szájíz megszűntetésére?

 

„A megoldás elérhető. A Tetro Breath termékcsalád
méltán a lehelet szakértője”

Dr. Schatz Balázs 

 
 

A kellemetlen lehelet, orvosi nevén halitózis kialakulásáért az anaerob baktériumok nagy száma okolható. Elszaporodásuk a magyarázata annak is, ha napközben fémes vagy kesernyés íz érezhető a szájban. Elszaporodásuknak esetenként lehetnek fogászati okai is.


Dentalhigiénikus kollégáink egy kezelés keretén belül felmérik, hogy van-e olyan probléma, ami a kellemetlen lehelet kiváltásához hozzájárulhat és higiénikusi vagy fogorvosi beavatkozást igényel. Jelentkezzen be, kérjen időpontot!

   Image
Tovább...

Kellemetlen lehelet a terhesség alatt?

Bizonyára te is tapasztaltad már várandósságod alatt azt a jellegzetes, kesernyés vagy fémes ízt a szádban. Előfordulhat, hogy akkor is érezted, ha nem fogyasztottál keserű étkeket.

A rossz szájíz és a kellemetlen lehelet oka a szájüregben meghúzódó baktériumok működése, amelyek kén-hidrogént termelnek. Azokon a helyeken szaporodnak el, ahol nem megfelelő a szövetek felületének oxigénellátása. A kellemetlen lehelet problémájára megoldást jelenthet egy új amerikai termékcsalád, a TetroBreath, amelynek speciális fogápolási termékei semlegesítik a szájban termelődő kén-hidrogént.

A TetroBreath forradalmian új megoldás a friss lehelet biztosítása terén, ismerje meg Ön is!
A termékek összetételéről, hatásmechanizmusáról, használatáról részletes leírást talál oldalunkon.

Kérje ki fogorvosa tanácsát!

 

Referencia fogászatunk:

DentalCoop-Schatz Kft.
Cím: Budapest, H-1121 Zugligeti út 60.
Telefon: 06-1-3981028
Mobil: 06-30-2283199

   Image

Hogyan mondjuk el?

Mindannyian átéltük már. Reggel éppen belépünk az irodába munkára készen, amikor hirtelen megszólít egyik kollégánk azzal a tolakodó, átható szájszaggal.  

"Már megint...", gondoljuk. "egy újabb záptojásszagú szóáradat, ami sosem fog a fülünkig elérni, mert közben azzal vagyunk elfoglalva, hogy az orrunkig ne jusson el.  

"Egyébként pedig," folytatja munkatársunk, "Kiss Éva  a személyzeti osztályról azt mondta, hogy a részvény opciós terv kiváló befektetési lehetõség..."

Ilyenkor szeretnénk azt hinni, hogy kényszeredett mosolyunk és szempillánk remegése nyilvánvalóvá teheti kollégánk számára, hogy nem éppen fejedelmi élmény, amikor közelrõl beszél hozzánk. Sajnos ez hiú ábránd.
Az a probléma, hogy senki sem ismeri fel, hogy szájszaga van, mert érzéketlenek vagyunk a saját szagunkra, és szinte sosem jut eszünkbe, hogy azzal baj lehet.

Tehát hogyan mondjuk el valakinek, ha olyan rossz, kellemetlen a lehelete, hogy gondot okoz számunkra vele beszélni, közelében lenni.

Mi mindenképpen az õszinte tényszerû megközelítést javasoljuk. Válasszunk meg a körülményeket. Olyan helyzetet keressünk, amikor nyugodtabb környezetben, négyszemközt, zavartalanul tudunk beszélni vele.

Legyünk õszinték és tényszerûek.

Valahogy így mondhatjuk:

Karcsi, már máskor is akartam neked szólni, de csak most határoztam el magam, hogy mondom, többször éreztem már, hogy nem friss a leheleted, nekem kellemetlen a szaga. Általában reggel/este (ahogy szokta) szoktam ezt érezni. Szeretném, hogy tudj errõl.

Mindezt komolyan mondjuk, ahogy felnõtt, a felnõttel szokott beszélni egy semleges témáról, pl: mit szól hozzá, hogy új élelmiszerbolt nyílik a szomszéd utcában?

Többször használtuk már a módszert a gyakorlatban, és legtöbbször a visszajelzést kapó nagyon hálás az õszinteségért.  

A BadBreathOGram egy olyan e-mail, amit akkor küldhet el, ha valakivel tudatni szeretné, hogy rossz a lehelete, de nem akarja neki szemtõl szembe megmondani. Próbálja ki! http://www.badbreathogram.com/